toukokuuta 08, 2011

Sushi

Sushia teki mieli viime viikolla niin kovasti, että hommasin tarvikkeet ja uskaltauduin kokeilemaan itse. Katselin melko monet videot youtubesta sekä haastattelin ystäviäni, jotka ovat tehneet itse sushia.



Eniten mua jännitti riisin keittäminen. Luin netistä, että huippu-sushikokeilla kestää vuosia oppia riisin oikeaoppinen valmistus. Riisi onnistui kuitenkin hyvin, oli kiiltävää ja tahmeaa, juuri niinkuin pitääkin. Keitin koko pussin (500g) ja aluksi luulin, että se loppuu ihan kesken. Riisi olikin yllättävän riittoisaa. Loppujen lopuksi muutama kourallinen jäi yli, kun täytteet loppuivat kesken.


Hankin seuraavat tarvikkeet ruokakaupasta:
500g sushiriisiä
10 norilevämattoa
prk garia eli marinoitua inkivääriä
pll riisiviinietikkaa
pll mirin viiniä (ei välttämätön, olisiko jopa ylimääräinen)
japanilaista soijakastiketta (Kikkoman sushi- ja sashimisoija)
Tuubin wasabia
 ja
bambumaton makirullien rullaamiseen,
sekä syömäpuikot
olen voittanut blogiarpajaisista.



 Muutama vinkki,  työskentelyn helpottamiseksi:

 Laita suureen kulhoon vettä, jossa voit huuhtoa ja kastella käsiäsi.
Kädet on oltava kosteat, muuten riisi tarttuu käsiin, ei levämattoon.
Tarkista että veitsi on TODELLA terävä, levä ei leikkaannu tylsällä veitsellä vaan koko rulla hajoaa.
Päällystä bambumatto kelmulla, vältyt suurelta sotkulta.
Esivalmistele kaikki täytteet, jotta voit vain lisäillä niitä mielesi mukaan.
Ota myös pienempi vesikulho, jolla kostutat levämaton yläreunan, jolloin rulla liimautuu kiinni. 
Pidä pyyhe lähettyvillä.




 Valitsemani täytteet:
kylmäsavulohta
katkarapuja
tonnikalaa öljyssä
avocadoa
kevätsipulia
porkkanaa
kurkkua
herneenversoja
majoneesia





 Esivalmistelut:

Valuta tonnikala hyvin, jos käytät purkkitonnikalaa
Leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi ja mausta suolalla sekä sitruunamehulla.
Sulata katkaravut jääkaapissa yön yli.
Valitse suurimmat ja kauneimmat katkaravut nigirien koristeiksi.
Jos haluat tehdä katkaravuista majoneesia, pilko loput katkaravut pieneksi ja lisää majoneesia sen verran, että se sitoo katkaravut massaksi.
Poista kurkusta siemenet, mutta älä kuorta.
Leikkaa kaikki täyteainekset pituussuuntaan ohuiksi siivuiksi.


maki
 
MAKI

Leikkaa levämatto puoliksi, jolloin saat pienempiä makirullia. Ne ovat sopivia suupaloja ja luulisin, että myös helpompia tehdä.




Aseta levämatto kelmutetun bambumaton keskelle lähimpänä itseäsi olevan reunan kanssa tasan.

Kostuta kädet hyvin ja ota kourallinen riisiä.
puristele sitä hieman nyrkissäsi ja painele kostein käsin levämatolle tasaiseksi levyksi. 
Jätä yläreunaan, itsestäsi kauimpaan reunaan n. 2 cm riisitön alue.

Painele riisiin vaakasuora "vako" n. 2-3 cm alareunasta ja sipaise wasabitahnaa ohuenohut kerros koko matkalle.
Lisää täytteet vaakatasoon wasabin päälle, ensin päätäyte: tonnikala, lohi tai katkarapumajoneesi.
Lisää päätäytteen "kylkeen" yksi tai kaksi valitsemaasi lisätäytettä.
Voit halutessasi laittaa vain yhden täytteen tai jättää wasabin pois, lisätä majoneesia tai tuorejuustoa. 
Vain mielikuvitus on rajana.


Rullaa bambumattoa riisialueen yli niin, että näkyviin jää ainoastaan tyhjä alue levämaton yläreunassa.
Puristele bambumaton päältä niin, että riisi ja täytteet tiivistyvä rullaksi.
Kostuta kylmällä vedellä koko 2 cm alue levämaton yläreunasta ja rullaa arkki kiinni.
Painele vielä ja kääntele rullaa ja varmista, että se on "liimautunut" kiinni.

Nosta valmis rulla leikkulaudalle ja leikkaa molemmista reunoista n. 1/2 cm pois.
Leikkaa rulla kahtia keskikohdasta ja vielä kolmeen osaan.
Yhdestä rullasta saat 6 kpl makeja.

Voilá!

Tarjoile wasabin, soijan ja marinoidun inkiväärin, garin, kanssa.



  
nigiri

NIGIRI


Leikkaa valmiiksi n.1 cm levysiä suikaleita norimattoarkista.

Katkarapunigiri
::::::::::::::::
Ota riisiä pieni kourallinen kostutetuin käsin.
Puristele siitä kiinteä pallo ja muotoile se haluamaasi muotoon.
Paina keskelle pieni painauma ja sipaise siihen wasabia.
Laita wasabin päälle karkarapu ja sen kylkiin avokadoviipale ja kevätsipulin varsipala.
Kiedo leikattu norisuikale riisinyytin ympäri pituussuunnassa, kostuta n. 1 cm matkalta loppupäästä  ja "liimaa" yhteen.
Aseta norisuikaleen päälle halkaistu katkarapu ja kietaise toinen norisuikale leveyssuunnassa ympäri, kostuta ja "liimaa" kiinni.





Lohinigiri
::::::::::::::::
Ota riisiä pieni kourallinen kostutetuin käsin.
Puristele siitä kiinteä pallo ja muotoile se haluamaasi muotoon.
Sipaise päälle pieni määrä wasabia.
Kiedo ohut lohiviipale riisin ympärille.
Aseta lohen päälle sitruunalla ja suolalla maustettu porkkanasuikale.
Kietaise norisuikale ympärille, kostuta leväsuikaleen pää ja "liimaa" kiinni.

.
.
.
.
.
.S
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!