syyskuuta 26, 2009

Parhaat Porkkanasämpylät







Olen löytänyt toisen lempileivontaohjeen kaurapatonkien lisäksi.

Olen totaalisen koukussa näihin porkkanasämpylöihin. Meillä nämä häviävät parempiin suihin alle aikayksikön! Kokeilkaa ja todetkaa itse!


Olen muunnellut ohjetta jokaisella leipomiskerralla ja mikään ei estä vaihtamaan hiutaleiden laatua tai korvaamaan osaa vehnäjauhoista vaikkapa grahamjauhoilla. Olen myös kokeillut sekä tuore- että kuivahiivaa ja kuivahiivallakin tulee oikein hyviä sämpylöitä. Ohjeesta tulee noin 26-30 pientä sämpylää.


Tässä ohje kokeilunhaluisille.


5-6 dl vettä
4 tl sokeria tai 1 rkl hunajaa
2 tl merisuolaa
3 SUURTA porkkanaa raastettuna
1/2 hiivapala tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Muutama kourallinen ruisjauhoja sämpylöiden pyörittelyyn.



Kuumenna vesi riittävän kuumaksi, koska lisätty porkkanaraaste viilentää lämpötilaa. 
Vesi ei saa olla kiehuvaa, mutta reilusti yli sen yleensä suositellun 37°.

Lisää sokeri tai hunaja, suola ja porkkanaraaste.
Jos käytät tuoretta hiivaa liota hiiva sekaan ja sekoita sormin, se on helpointa.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen osaan jauhoja ja sekoita joukkoon käsin.
Lisää hiutaleet ja sekoita. (Voit myös käyttää leseitä.)
Lisää melkein kaikki jauhot ja sekoita lusikalla. 
Kun taikina alkaa pysyä kasassa lisää oliiviöljy ja sen jälkeen vielä loput jauhoista, jotta saat taikinasta irtonaista.
Anna nousta puolisen tuntia.

TÄRKEÄÄ: Älä lisää liikaa jauhoja. Taikina saa tarttua hieman käsiin, vaikka kaikki jauhot on lisätty. Tällöin sämpylöistä tulee meheviä!

Lämmitä uuni 225°
Käytä kiertoilmatoimintoa, jos mahdollista.

Levitä ruisjauhoja pöydälle ja kumoa noussut taikina. Jaa taikina ensin kahteen ja sitten neljään osaan. Pyörittele paloista tankoja ruisjauhojen päällä ja jaa sitten jokainen tanko noin 7-8 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nostele pellille. Anna nousta liinan alla n. 10 minuuttia.

Paista uunin keskitasolla n.15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.




Rentouttavaa viikonloppua!

38 kommenttia:

  1. Nämä porkkanasämpylät ovat meidänkin perheen suosikkeja, tai tuore sämpylä yleensäkin. Nyt kesällä olen leiponut basilika sämpylöitä eli pilponnut joukkoon basilikan lehtiä, antaa mukavan maun ja juustoa ja tomaattia väliin, nam! Rentouttavaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  2. Piia - niin se varmasti onkin, tuore juuri leivottu sämpylä on vaan niin herkullista! Basilika on kiva idea, pitää kokeilla seuraavalla kerralla! :)

    VastaaPoista
  3. Kirjasin ylos patonkien ohjeen samoin nyt nama porkkanasampylat.Taytyy kokeilla vaikka heti ensi viikolla.
    Nayttavat niin herkullisilta!
    Hyvaa viikonloppua sinullekin!!!

    VastaaPoista
  4. Lisay - kivaa! Patongit on olleet kestosuosikki ja nyt tuli mieleen, että taidan kokeilla itse sekoittaa porkkanaraastetta niiden taikinaan. :) Olen täysin ihastunut porkkanan antamaan mehevyyteen leivonnassa.

    VastaaPoista
  5. Huomenta,

    kuulostaapa hyvälle ja näyttääkin :) meillä tehtiin eilen karjalanpiirakoita vaiko kurjalanpiirakoitakohan ne oli :) Ei niitä meinannut karjalanpiirakoiksi tunnistaa - sen verran olivat persoonallisia :)))

    Aurinkoista viikonloppua koko perheelle!

    VastaaPoista
  6. Porkkanasämpylät ovat herkkuani! Pitäisikin joskus ehtiä leipomaan. Onnea vaatemetsästykseen!

    VastaaPoista
  7. Kiitos ihanista ohjeista aion kyllä kokeilla tyttären kanssa.
    Tiina

    VastaaPoista
  8. hyvän näkösiä sämpylöitä! kokeilen;)
    porkkana on kyllä hyvä leivonnassa, antaa tosiaankin sitä mehevyyttä... yks makea suosikkini on porkkanakakku..

    VastaaPoista
  9. Minttu - ei se näkö vaan se maku! ;)
    Ei oo ihan helpoimmasta päästä karjalanpiirakat. Sitäpaitsi uskon , että ne oli ihan kauniita. :)

    Vekarus - sullaon niin hurjasti hommaa, että ymmärrän, jos ei leipomaan ehdi! ;)
    Kiitos, helpoin takinostoreissu takana. Molemmille tytöille löytyi takit ja itselleni ostin aimo kasan kukkasipuleita! Tämä kaikki alle kolmessa tunnissa, josta kuulemma meni enin aika puutarhalla. Varmasti uusi ennätys kaikille meille! ;)

    Tiina - ole hyvä! Kiva, että innostuit!

    Maikku - ei sinänsä mikään yllätys, että sä aiot leipoa! ;D))
    Leivoin samalla porkkanamuffinsseja. Taikina ei vaatinut kananmunia ja niistä tuli tosi hyviä! Sitäkin reseptiä hieman kehittelen ja postaan siitä vielä ennen joulua. Maku oli ihanan jouluinen!

    Ihana ilma, lähden istutuspuuhiin! Oi onnea! :)
    Aurinkoista päivää kakille ihanaiset!

    VastaaPoista
  10. Porkkanasämpylät oli lapsuudessa harvinaista herkkua, jota odoteltiin suurella innolla -ja yksi pellillinen hävisikin heti samalla syömällä:)

    VastaaPoista
  11. Niiiin herkullisen näköisiä sämpylöitä. Tuoreen leivän tuoksu melkein leijailee nenään :)Kokeiltavien listalle siis siirtyy tämäkin ihanuus. Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  12. Possumamma - niin ne täälläkin tuppaa häviämään! :)

    Suklaamarenki - kiva, kerro sitten olivatko yhtä mieluisia. :)

    VastaaPoista
  13. Heippa!

    OLISIN ERITTÄIN KIITOLLINEN, JOS VOISIT LAITTAA MINULLE SÄHKÖPOSTITSE TIEDON NOIDEN TAPETTIEN VALMISTAJASTA, JOITA ESITTELIT ELOKUISESSA POSTAUKSESSASI (JOSSA OLI MYÖS TV-TASON MAALAUKSESTA YM. PUHETTA). OLEN PITKÄÄN ETSINYT JOTAIN JUURI TUOLLAISTA, JOTEN HALUAISIN KOVASTI TIETÄÄ MISTÄ OLET TAPETIT BONGANNUT/KUKA NE ON VALMISTANUT :)

    Kiitos ja etukäteen sinulle! Sähköpostini on p87225@student.uwasa.fi

    Sinulla on niin kaunis blogi <3

    Julia

    VastaaPoista
  14. Herkkuja olet tehnyt taasen. Nyt on leipominen hieman paitsiossa muilta jutuilta, mutta kokeilen varmasti jossain vaiheessa. Mukavaa alkavaa viikkoa:)

    VastaaPoista
  15. Julia - Hei ja kiitos kommentistasi! :)
    Jos tarkoitat mustaa ja valkoista tapettia postauksessa "Tuunailua ja tuumailua...", kyseessä on K-raudan kaksipuolinen Rolleri-tapetti 29,90/rll. Laitan tiedon sinulle myös sähköpostitse. :)

    Vanamo - olen jostain kumman syystä ihan innostunut leipomisesta! :) Nytkin on suppilovahveropiirakka uunissa ja seuraavana menee mustikkapiirakka! Metsä oli pullollaan suurimpia mustikoita, joita olen ikinä elämässäni nähnyt! Sitten olisi vielä kukkasipuleiden laitto maahan. Sain etupihan sipulit aamulla maahan ja nyt vielä takapiha! Kuuset on jo ruukuissa! :D

    VastaaPoista
  16. Oi kiitos ihanasta ohjeesta...Leipoisinko lasten kanssa sämpylöitä iltapalaksi :) Ensimmäistä kertaa täällä kurkkimassa :)

    VastaaPoista
  17. Hei Mannapuuro - kivaa, kun piipahdit ja kiitos joukkoon liittymisestä. Leivo ihmeessä, mutta varaudu: niihin jää helposti koukkuun! :D

    VastaaPoista
  18. Myöhäistä tuo sinun varoituksesi.Teimme lasten kanssa niitä ja nyt on maha ihan ähky,hyvää oli :)

    VastaaPoista
  19. Heipä hei ja terveisiä Oulunsalosta. Eksyin blogiisi ihan sattumalta, etsin porkkanasämpylöiden ohjetta..
    Nyt on taikina kohoamassa, taitaa tulla tosiaan parhaat porkkanasämpylät ;)

    Tosi ihana blogi sinulla, tulee hyvä mieli kauniisti kirjoitetusta tekstistä ja ihanista kuvista! Taiteellinen silmä sinulla, pakko myöntää..

    Lumisen talven odotusta toivottelee Jenni

    VastaaPoista
  20. Hei Jenni ja ilahduttavaa, että olet eksynyt tänne! Mahtavaa, että kokeilit sämpylöitä! Ne vievät kyllä kielen mennessään! Kiitos kauniista kommentistasi!

    Ihanaa talven odotusta myös sinulle!

    VastaaPoista
  21. Hei!

    Mie kokeilin näitä pari viikkoa sitten ja täällä olen taas tämän reseptin parissa. Parempi puolisko nyrpisteli ensin, että miksi siellä on porkkanaa, mutta kun sain sämpylät uunista, oli reaktio ihan toinen. "Nämä on ihan oikeita sämpylöitä, sairaan hyviä!"

    Kiitos hyvästä reseptistä siis! Mie lisään siihen auringonkukansiemeniä ja leseitä ja ruisjauhoja. Basilikakommentti ylempänä taitaa johtaa siihen, että heitän mukaan myös pestoa :)

    VastaaPoista
  22. Hei Sinna,

    onpa ihanaa, että viitsit jättää kommentin tänne. :) Porkkanasämpylät on suosituin teksti koko blogihistoriassani. Auringonkukansiemenet sopivat varmasti hyvin taikinaan. Uskallan suositella myös Annan kaurapatonkeja kokeiltaviksi. Ne on tosi helpot ja tosi maukkaat. Ohje löytyy täältä:

    http://kaunistaelamaa.blogspot.com/2009/09/annan-kaurapatongit.html


    Oikein mukavaa syksyä !

    VastaaPoista
  23. Mahtavia sämpylöitä tuli tällä reseptillä! Puolitin reseptin, ja nämä sämpylät varmaan loppuvat alka aika yksikön.. Kiitos ihanasta ohjeesta! Nam.

    VastaaPoista
  24. Kiva kuulla! Sämpylöillä on se huono puoli, että ne loppuvat aina kesken! Kiitos paljon, kun jätit kommentin. :)

    VastaaPoista
  25. Pakko tulla taas kehumaan, tänään lähtee jo toinen satsi samaisia sämpylöitä. Ihan mahtavaa : - )

    VastaaPoista
  26. Toista kertaa nyt teen näitä sämpylöitä, juuri on satsi uunissa. :) Ovat kyllä todella hyviä, kiitos paljon reseptistä!

    VastaaPoista
  27. Tuli niin hyviä sämpylöitä tällä ohjeella, että piti oikein postata omaan blogiin linkki tähän ohjeeseen! Käy kurkkaamassa, pieni ylistyspostaus kyseessä :D

    VastaaPoista
  28. Todella hyvä ja helppo sämpyläohje! Ehdottomasti parhaita sämpylöitä :) Meillä syödään näitä monta kertaa viikossa nykyään.

    VastaaPoista
  29. Kiitos, kun jaksatte kommentoida tänne. Mahtavaa, että sämpylät maistuu! :)

    VastaaPoista
  30. Kaapissa lojuneet porkkanat piti saaha käytettyä ja sattumalta löysin tämän ohjeen googlen avulla. Taikina kohoamassa ja odotukset korkealla näiden hehkutus-kommenttien jälkeen :) ei vain ollu raastinta, niin nyt on kaikenkokosia porkkanan palasia taikinassa, mutta toivotan ajavan saman asian :)

    VastaaPoista
  31. Googletin porkkanasämpylät ja Google toi minut tänne. Taikina on nyt kohoamassa, toivottavasti tulee muhevia! Kiitos ohjeesta, täyttyy selailla blogiasi muutenkin :)

    VastaaPoista
  32. Tein eilen tällä reseptillä sämpylät, voi että oli hyviä ! ja onnistuivat! :)

    VastaaPoista
  33. Ihan huippua, että löydätte tänne. Kiitokset kommentoinnista! Toivottavasti porkkanasämpylät maistuvat! :)

    VastaaPoista
  34. Teitkö itse nämä sokerilla vai hunajalla? :) Kummalla tulee parempia vai onko väliä? :) kiitos reseptistä! Google toi suoraan tänne

    VastaaPoista
  35. Porkkanasämpylät valmiina, kylläpä osaavatkin olla hyviä ! Tämä ohje jää taatusti meidän perheen viikottaiselle ruokalistalle.Kiitos ohjeesta :D

    VastaaPoista
  36. Todella hyviä sämpylöitä. Koska kotona ei ollut ruis- tai vehnähiutaleita, käytin vehnäjauhoja ja vehnänleseitä sekä vielä lisäksi hasselpähkinärouhetta. En tiedä, olenko koskaan syönyt mitään näin hyvää leipää.

    VastaaPoista
  37. olipas aivan mielettömän hyviä sämpylöitä vaikka menikin vähän omalla variaatiolla.. :) !

    VastaaPoista
  38. ai että oli kyllä hyviä sämpylöitä nämä! teki vaan mieli syödä lisää ja lisää :) Vaikka taikina jäikin tahmaiseksi ja oli vaikea pyöritellä siitä sämpylät, mutta ei se ulkonäkö nyt niin vaan se maku, nam. Kyllä kannatti leipoa. kiitos hienosta reseptistä!

    VastaaPoista

Kiitos, kun jaoit ajatuksesi kanssani! ♥