syyskuuta 26, 2009

Parhaat Porkkanasämpylät







Olen löytänyt toisen lempileivontaohjeen kaurapatonkien lisäksi.

Olen totaalisen koukussa näihin porkkanasämpylöihin. Meillä nämä häviävät parempiin suihin alle aikayksikön! Kokeilkaa ja todetkaa itse!


Olen muunnellut ohjetta jokaisella leipomiskerralla ja mikään ei estä vaihtamaan hiutaleiden laatua tai korvaamaan osaa vehnäjauhoista vaikkapa grahamjauhoilla. Olen myös kokeillut sekä tuore- että kuivahiivaa ja kuivahiivallakin tulee oikein hyviä sämpylöitä. Ohjeesta tulee noin 26-30 pientä sämpylää.


Tässä ohje kokeilunhaluisille.


5-6 dl vettä
4 tl sokeria tai 1 rkl hunajaa
2 tl merisuolaa
3 SUURTA porkkanaa raastettuna
1/2 hiivapala tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Muutama kourallinen ruisjauhoja sämpylöiden pyörittelyyn.



Kuumenna vesi riittävän kuumaksi, koska lisätty porkkanaraaste viilentää lämpötilaa. 
Vesi ei saa olla kiehuvaa, mutta reilusti yli sen yleensä suositellun 37°.

Lisää sokeri tai hunaja, suola ja porkkanaraaste.
Jos käytät tuoretta hiivaa liota hiiva sekaan ja sekoita sormin, se on helpointa.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen osaan jauhoja ja sekoita joukkoon käsin.
Lisää hiutaleet ja sekoita. (Voit myös käyttää leseitä.)
Lisää melkein kaikki jauhot ja sekoita lusikalla. 
Kun taikina alkaa pysyä kasassa lisää oliiviöljy ja sen jälkeen vielä loput jauhoista, jotta saat taikinasta irtonaista.
Anna nousta puolisen tuntia.

TÄRKEÄÄ: Älä lisää liikaa jauhoja. Taikina saa tarttua hieman käsiin, vaikka kaikki jauhot on lisätty. Tällöin sämpylöistä tulee meheviä!

Lämmitä uuni 225°
Käytä kiertoilmatoimintoa, jos mahdollista.

Levitä ruisjauhoja pöydälle ja kumoa noussut taikina. Jaa taikina ensin kahteen ja sitten neljään osaan. Pyörittele paloista tankoja ruisjauhojen päällä ja jaa sitten jokainen tanko noin 7-8 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nostele pellille. Anna nousta liinan alla n. 10 minuuttia.

Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

edit: paistoaika riippuu uunin tehosta ja sämpylöiden koosta.  :)




Rentouttavaa viikonloppua!