Suosituimmat sivut

Blogitekstisuositus

Raparperipiirakka

Raparperipiirakka , johon jää koukkuun. Tämä ohje on juuri sellainen. Meillä näitä pellillisiä on syöty  kymmeniä tämän kesän kuluessa. Muu...

elokuuta 25, 2013

Puolikuivatut tomaatitLaitoin tänäkin vuonna tomaatteja seinustalle kasvamaan ja voi pojat - satoa saa kerätä nyt päivittäin. Tein niille oman "terassin" ja istutin Biolanin kasvusäkkeihin kolme Tiny Tim pikkutaimea per säkki.
Aluksi kastelusta oli muistettava huolehtia säännöllisesti, jotta taimet lähtivät juurtumaan hyvin. Muusta ei tarvinnut juurikaan kantaa huolta, sillä lannoitteet ovat säkeissä valmiina. Tomaatin kasvatuksesta on melkolailla vähän vaivaa sen palkitsevuuteen verrattuna. Ei tarvitse kasvihuonetta onnistuakseen, lämmin seinusta riittää hyvin ainakin pieniä tomaatteja tuottaville taimille. Lehtien poistaminen jouduttaa kypsymistä, joten niitä kannattaa napsia surutta pois. Mä olen kantanut kompostiin kassikaupalla lehtiä maatumaan. Kypsät tomaatit kannattaa poimia päivittäin, jolloin seuraava satsi kypsyy nopeammin.Taimet ovat yli kolmen metrin korkuisia. Todella "tinyjä". ;) Maku on ihanan makea ja hapokas. Se tiivistyy entisestään, kun tomaatit puolikuivattaa uunissa.

PUOLIKUIVATUT TOMAATIT UUNISSA: 
toimii myös kaupasta ostettuihin pikkutomaatteihin 

- Pese ja halkaise tomaatit ja aseta avoin puoli ylöspäin pellille leivinpaperin päälle. 
- Ripota reilusti hienonnettua merisuolaa  tai sormisuolaa  sekä lempiyrttejäsi. Itse käytän timjamia ja minttua. 
- Laita kuumaan 250 asteiseen uuniin ja laita puulasta tai vastaava luukun väliin, niin ettei luukku sulkeudu kokonaan.


Odottele puolisen tuntia ja ota pelti ulos. Tässä vaiheessa tomaatit ovat hieman kipristyneet ja saaneet väriä. Tarkkaile uunia ettei tomaatit pääse tummumaan liikaa.

Kaada tomaattien päälle oliiviöljyä, kun ne ovat hieman jäähtyneet. Purkita ja laita jääkaappiin. 

Tomaatit sopivat lisukkeeksi salaatin, pastan tai sosekeiton kanssa. Maistuvat taivaallisilta myös juustojen makuparina. Mikset kokeilisi bruscettaan!