Suosituimmat sivut

Blogitekstisuositus

Raparperipiirakka

Raparperipiirakka , johon jää koukkuun. Tämä ohje on juuri sellainen. Meillä näitä pellillisiä on syöty  kymmeniä tämän kesän kuluessa. Muu...

huhtikuuta 13, 2013

Kuin kuuta nousevaaMä odotan oikeaa, lämmintä kevättä niin kuumeisesti, että meinaa iskeä hulluus. Olen laittanut vasta muutamia siemeniä multaan. Nyt on itäneet vasta tomaatit, kääpiötsinniat ja asterit. Paprikat, laventelit ja kelloköynnökset eivät sano vielä mitään, itämisaika niillä on pidempi.

Odotin itseasiassa kasvavaa kuuta, että kylvöksillä olisi mahdollisimman suotuisat olot. Nyt on yläkuu ja hyvä aika upottaa sormet multaan ja alkaa viimeistään rapistelemaan siemenpusseja. Vanhan kansan mukaan yläkuun aikana kylvetyille siemenille saa parhaan kasvuvoiman. Tämä koskee nimenomaan kaikkia maan pinnan yläpuolelle hedelmää tekeviä kasveja ja kukkia. Juureksille ja maan alle satoa tekeville kasveille saa parhaan alun, kun ne kylvää ja istuttaa alakuun aikaan.


Mulla on puutarha/istutushommissa muutama periaate, joita noudatan aina. Esimerkiksi, että mullan laadusta tai määrästä ei saa tinkiä ja vettä annetaan kerralla kunnolla eikä mitään liruja. Istutusmulta on monesti todella kuivaa ja pölisevää. Kaadan muutaman desin lämmintä (aina lämmintä) vettä multapussiin ja möyhennän sen käsin niin, että multa hieman kokkaroituu. Sen jälkeen täytän ruukun aivan täyteen ja kastelen mullalla täytetyt ruukut vielä läpikotaisin hiljalleen juoksevan veden alla. Olen huomannut, että jos multaa ei kastele hyvin istutusvaiheessa, se painuu myöhemmin todella paljon ja itse taimelle jää hyvin vähän kasvutilaa. Jos tuntuu, että mullasta tulee näin liian märkää, odota muutama tunti ennenkuin laitat siemenet mullan pintaan. Tämä on toiminut mulla hyvin edellisinä vuosina. Olen myös huomannut, että turveruukut homehtuvat meillä aina. Kokeilin niitä muutamaan otteeseen ja nyt olen luovuttanut. Niihin tulee aina punahometta, siksi käytän vain muovisia istutusruukkuja, jotka kierrätän vuodesta toiseen. Maito- ja mehutölkit pääsevät myös jatkokäyttöön kasveille, jotka vaativat syvemmän ja isomman multatilan.


Joulupukki toi mulle ZenGrow pöytäpuutarhan, jota voi myös käyttää siementen idätysalustana. Niiden verkkokaupasta saa ostaa laitteeseen sopivan idätysalustan, jonka tilaan kokeiluun. Nyt pöytäpuutarhassa kasvaa kahdenlaista basilikaa - ihan mahtava laite vaikkakin hieman suurehko pienessä keittiössä! Yrtit säilyvät viikkokausia ja jaksavat puskea uutta satoa jatkuvasti. Plussana saa vielä ihanan, rentouttavan veden liplatuksen sisätiloihin. :)

 
Onnistuneita kylvöjä ja vesisateen sulattamien lumikinoksien ihailua on suunnitteilla tälle viikonlopulle, ehkä hieman siivousta ja sisustushommia. Toki hyvää ruokaa ja muutama lasi punaviiniäkin. Katsellaan, mitä jaksaa ja mikä tuntuu hyvältä, en aio ottaa paineita mistään! Toivottavasti sinunkaan ei tarvitse ottaa!

 Nautinnollista viikonloppua!